lördag 20 februari 2010

Snökaos

Jag har hört någonstans att den totala mängden vatten på vår jord alltid är densamma. När nu det bara snöar och snöar hos oss, innebär det då att det är/kommer att bli torka någon annanstans i världen?

4 kommentarer:

  1. Jag blev verkligen nyfiken igår efter jag sett den här frågan och började söka för fullt men kunde inte hitta att det var torka (mer än vanligt) men det fick mig att börja fundera på, att när jag var lite var vattenståndet högt. Vi hade inte så mycket till strand där jag badade men när jag går dit nu, med mina egna barn är stranden bredare. Är det att vattnet har sjunkit och vart har då vattent tagit vägen? Eller är det att landytan har höjts? De kan man koppla ihop lite med Marinas fråga.

    SvaraRadera
  2. Jag har kollat runt på Internet och letat efter ett svar på min fråga. Det som var tydligt var vilken oerhörd brist på dricksvatten det är i vissa länder. Till exempel i länder som Syrien och Egypten där 3000 människor får dela på 1 miljon kubikmeter vatten/år – att jämföra med Sverige där 500 människor delar på samma mängd vatten (www.drickkranvatten.se).

    Egentligen är vattenbrist fel ord, eftersom det inte är vattenmängden som minskar, utan kravet på vatten som ökar. Av hela den totala mängden vatten är det mindre än 3 % som vi kan använda som dricksvatten, resten ligger lagrat i haven (www.wikipedia.se). Vi människor använder dock mer och mer vatten och då hinner inte vattnets kretslopp med. Enligt www.drickkranvatten.se beror mängden tillgängligt vatten på landets nederbörd och vattenflöden grannländer emellan.

    Hur påverkar då vädret den totala mängden vatten på vår jord? Min slutsats är att det vatten som just nu finns lagrat hos oss i form av snö är en så liten del av jordens totala mängd att det inte kommer innebära torka i ett annat land. Däremot är jag osäker på hur det blir ifall många länder drabbas av snöoväder och skyfall samtidigt. Enligt www.wikipedia.se tar det 2 till 6 månader för vattnet i snön och i floder ska återgå till kretsloppet. Framtida klimatförändringar och temperaturökningar kommer att få stor inverkan på världens vatten (www.drickakranvatten.se).

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Vattnets_kretslopp
    http://www.drickkranvatten.se/varldens-vatten.aspx

    SvaraRadera
  3. Den tanke hade jag inte ens tänkt under detta snökaos.... Bra tankar du har Marina. De är intressanta.

    SvaraRadera
  4. jag har en bild som kan fungera som en åskådlig tankemodell när det gäller jordens totala mängd vatten och relationerna mellan salt och sött vatten.
    Bilden börjar med 100 glas fyllda med vatten = jorden totala mängd vatten av dessa glas är 97 fyllda med salt havsvatten och endast 3 glas är fyllda med sött vatten. Sedan är ju delar av vattnet i de tre sötvattensglasen dessutom bundna i jordens inlandsisar och glaciärer. Så vår mängd dricksvatten är ganska begränsat!

    SvaraRadera