onsdag 17 mars 2010

Ögats funktion

Ögat hos djur och människa är ett organ som förmedlar synintryck. Funktionellt sätt består ett öga av en optisk del, som skapar en bild, och en näthinna som registrerar bilden genom att ljuskänsliga sinnesceller omvandlar bilden till nervsignaler som slutligen bearbetas av vårt nervsystem.

Olika delar i ögat:

Tappar: Sinnesceller i näthinnan som ger synintryck vid bra belysning. Finns i tre olika former, de är känsliga för rött, grönt och blåviolett. Detta är en förutsättning för färgseende.

Stavar: Uppfattar ljus och ger oss synintryck i olika nyanser av grått. Det finns ca 120 miljoner utspridda i näthinnan, förutom i centrum av den gula fläcken.

Iris: Regnbågshinnan. Iris är den som omger pupillen, färgen på den beror på mängden pigment.
Stor mängd bruna ögon , liten mängd blå ögon. Irisen är den som skyddar näthinnan mot starkt ljus.

Pupill: Storleken varierar med belysningen så att rätt mängd ljus når näthinnan när pupillen dras samman eller vidgar sig.

Synnerv: Är den nervbana som tar emot impulser från stavarna och tapparna i näthinnan och leder dem till synnervskorsningen och hjärnan........

Källa: www.sli.se/prodimages/00/media/FIL/6829.pdf


Lite grann om Iris......

Iris är grekiska och betyder regnbåge. Enligt Grekiska mytologin Så var Iris Gudinnan Heras personliga budbärare. Iris kopllas samman med regnbågen som sägs vara spår på himlen efter hennes blixtsnabba framfart. Hon kallas därför ibland regnbågsgudinnan.

K'älla: sv.wikipedia.org/wiki/iris
www.ungafakta.se/grekiskmytologi/makterna/gudarna/Iris.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar